The Doors – 50 år siden København

Jim Morrison og keybordspiller Ray Manzarek. 50 år siden, de gæstede Danmark

Jim Morrison og keybordspiller Ray Manzarek. 50 år siden, de gæstede Danmark

Mandag og Tirsdag, er det præcis 50 år siden, at bandet the Doors besøgte Danmark, i original besætning, og gav første og eneste dobbeltkoncert i landet, hvor de samtidigt indspillede en koncertfilm dagen derpå i et, eftersigende, koldt DR tv-studie i Gladsaxe. The Doors er et af mine absolut yndlings bands gennem tiden, udover tv-2! Det var som skrevet, eneste besøg bandet havde i Danmark, og det varede et par dage. 

Få dage inden dobbeltkoncerten i Falkoner salen i København, havde bandet besøgt Amsterdam, og her var bandets musikalske del, Ray Manzarek, Robby Krieger og John Densmore, alene om give koncert, da forsanger Jim Morrison var gået amok i Amsterdams overflod, af stoffer og alkohol. Jim samlede sig til København, hvor min folkeskole musiklærer Peter Brandt, var med til koncerten den 17.Sept, som jeg siden snakkede misundeligt med ham om, mange år efter! Da jeg var ung knægt spillede jeg guitar, med tre gode kammerater, i et The Doors kopi band, og hjerterne hos os, var lige så store overfor beatmusikken, som de fire originale medlemmer hos The Doors var. De arbejdede bare, og det var så originalt og velproduceret. Idag er mit hjerte stadig solidt plantet i datidens kopi beatorkester, men ikke mindst til det originale The Doors.

De 4 kunne virkelig noget sammen, og det var og er unikt. Digteren, salsa- trommeslageren, den perfektionistiske filmmand og keyboardspiller, samt flamenco guitaristen. Hvem der dog havde været forfatteren og digteren Rolf Gjedsted, der fik lov, at tilbringe en del tid med bandet under deres besøg. Han var guide i København for bandet, og samtidig diskuterede han datidens store poesi, med Jim Morrison, der fandt København, og mødet med en dedikeret digter, yderst interessant. Mon ikke han, af den grund, lyste lidt op, efter Amsterdam episoden?

Et sted derude, er der helt sikkert mange forskellige oplevelser af de to koncerter, som bandet gav i København, på en og samme dag. Bandet blev modtaget køligt af bladsprøjternes anmeldere, og egentlig kunne det være rigtigt fedt, at se og høre, hvordan nutidens anmeldere ville modtage bandet, som var ganske oplagt, trods oplevelserne i Amsterdam, få dage forinden.
Hvem skulle have vidst, at Jimi Hendrix to år senere, desværre skulle lide en alt for tidlig død i London, præcis på dagen for tv-optagelsen i Gladsaxe. Det var en vanvittig vild tid, som de få har oplevet, men idag sidder oplevelserne fra København, stadig i bandets resterende og nulevende medlemmer, Robby og John.

Ingen af dem, har glemt det kolde tv studie i Gladsaxe. DR har idag bortdømt den brede musik, men dengang var DR en af de få heldige, og fik en lille intim optræden i kassen, med få midler.
I disse dage udkommer et af bandets mest populære albums, Waiting For The Sun, i en 50års jubilæumsudgave, på vinyl og CD, med tilhørende bonustracks, optaget live i København.
Herudover er der bonustracks, med de første spæde studieoptagelser til albummet, som giver et ganske godt indblik i den syrede og forunderlige verden, som bandet levede i.

Et halvt århundrede siden, på dagen idag!

1 thought on “The Doors – 50 år siden København

  1. Hej Kim
    Min første EP var Waiting For The Sun, da den udkom i 1968. Jeg kan huske det lige så tydelig. Jeg købte den i en pladebutik på hjørnet af Amagerbrogade og Holmbladsgade. Kort tid efter købte jeg det 2 forrige plader The Doors og Strange Days. Inden da havde jeg kun købt singel plader med blandede kunstere. Så man kan rolig sige at Doors kom til at dividere min musiksmag og mit eget jeg, med de 3 første EP plader på hylden. Jeg var 15 år og alene om at være fan af The Doors på det tidspunkt i min omgangskreds. Så da de senere på året skulle give koncert, var det uhørt at jeg tog alene ind til byen og gik til koncert.
    Jeg fik så muligheden for at se dem live på DR TV, men det foregik i stuen sammen med mine forældre. Og det ødelagde min far med hans mange negative bemærkninger. Generations forskellen var noget større end i dag. De ældre var bange for alt det nye. Jeg ønskede langt hår før jeg fik mulighed for det, først omkring 16-17 år fik det lov at gro. Men jeg er taknemmelig for at have oplevet lige netop den tid, og den står mig stadigvæk meget nær sammen med The Doors
    Hilsen Jan Mogensen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.